Google i Microsoft milloren l’administrador de contrasenyes dels seus navegadors web

Els administradors de contrasenyes externs són eines molt útils per gestionar l’autenticació d’accés a la gran quantitat de serveis d’Internet que fem servir cada dia. Aquests gestors eviten la problemàtica de l’ús de múltiples contrasenyes, creen contrasenyes fortes per si sols, i en general, redueixen els errors humans en el maneig de les contrasenyes ja que automatitzen el procés de generació i d’accés als llocs web i serveis.

El problema és que és una aplicació afegida a totes les que ja tenim instal·lades i que cal mantenir addicionalment al navegador web. Per això molts usuaris fan servir els administradors de contrasenyes interns amb els que avui compten tots els navegadors.

Administradors de contrasenyes de navegadors

Google i Microsoft han anunciat aquesta setmana millores per a aquest component. I és important tenint en compte que l’incompliment general de les normes bàsiques per a la creació i manteniment de les contrasenyes segueix sent un gran problema a solucionar.

Google Chrome

Google ja va implementar a la fi de 2019 una funció anomenada «Detecció de fuites de contrasenyes» , que informava a l’usuari de les contrasenyes compromeses en els successius atacs a llocs web. Quan l’usuari intenta utilitzar una contrasenya compromesa, Chrome ho adverteix i proposa un canvi a una més segura. El navegador compara l’entrada amb una llista de contrasenyes hackejades, però desconeixem si ho fa des d’una base de dades pròpia o dels llistats utilitzats pel conegut portal Have I Been Pwned .

Chrome 88, l’última versió estable del navegador, afegeix una altra funció que va en aquesta mateixa línia de millorar la seguretat al facilitar la reparació de les considerades com contrasenyes «febles». El seu ús és molt senzill accedint a menú de configuració > Contrasenyes i fent clic al botó «Comprovar contrasenyes».

El gestor retornarà tant les contrasenyes vulnerades com les poc segures que serien senzilles d’endevinar per un atacant. Per a ambdós casos permetrà canviar-les per altres més segures a cop de clic. La funció s’està desplegant actualment a les versions d’escriptori i iOS i arribarà aviat al Chrome per Android.

Microsoft Edge

Microsoft està seguint la mateixa línia que Google per al seu nou navegador Edge basat en Chromium, el motor de codi obert que també fa servir Chrome, i entre altres novetats per a l’última versió, destaca un nou generador de contrasenyes i monitor de seguretat

Pretén ajudar a mantenir els comptes fora de perill dels pirates informàtics i assegurar que no s’utilitzi la mateixa informació d’inici de sessió per a tots els llocs web. El navegador suggerirà als usuaris la generació automàtica d’una contrasenya forta quan es registri amb un nou compte, o canviar la contrasenya anterior.

El nou monitor de seguretat també oferirà a l’usuari informació de contrasenyes que s’hagin vist compromeses en atacs coneguts a grans serveis d’Internet. Encara li falten les alertes de contrasenyes febles que hem vist de Chrome, no hi ha dubte que serà una millora per a la gestió de les mateixes. Microsoft ho està implementant en la versió 88 d’Edge.

Entrades Recents